Terug

Vernieuwing IT knelpunt bij uitvoering pensioenakkoord (FD - 23 november 2020, met Martine Wolzak)
De uitvoering van het nieuwe pensioenakkoord dreigt in de knel te komen door een combinatie van te veel nieuwe wetgeving en gebrek aan ICT-capaciteit. Dat blijkt uit een rondgang van het FD in de sector.

Lees verder...

Europees alternatief voor Amerikaanse cloud dreigt nu al uiteen te vallen (FD - 18 november 2020)
Gaia-X, het samenwerkingsverband dat Europa minder afhankelijk moet maken van Amerikaanse computerkracht, dreigt te sneuvelen voordat het goed en wel is gestart. Draagvlak opbouwen onder Europese lidstaten en bedrijven blijkt lastig en ondertussen probeert Frankrijk zijn eigen ondernemingen voor te trekken, stellen diverse bronnen.

Lees verder...

Gerard Sanderink van Strukton knokt door met ex in elfde rechtszaak (FD - 22 september 2020)
Het conflict tussen Gerard Sanderink en zijn ex-vriendin Brigitte van Egten sleept voort. Vorige week stond de Twentse ondernemer, eigenaar van onder meer bouwbedrijf Strukton en IT-bedrijf Centric, twee keer voor de rechter tegenover zijn ex. Woensdag zien de twee elkaar opnieuw in de rechtszaal. 'Ik eis rehabilitatie.'

Lees verder...

Overheid wist wie kwetsbaar was, maar liet bedrijven toch gehackt worden (FD - 17 augustus 2020)
Een cybercrimineel heeft onlangs verschillende Nederlandse bedrijven gehackt en wachtwoorden online gezet. Het ministerie van Justitie en Veiligheid was van tevoren expliciet gewaarschuwd dat veel van deze organisaties gevaar liepen, maar deed niets met de ontvangen informatie. De bedrijven zouden namelijk 'niet vitaal' zijn. Critici vinden dat de overheid de bedrijven had moeten waarschuwen.

Lees verder...

Universiteit van Wageningen wilde verplichte aanbesteding negeren (FD - 8 augustus 2020)
Wageningen University & Research (WUR) heeft tegen de regels in geprobeerd de openbare aanbesteding van een groot softwarepakket over te slaan en meteen aan één partij te gunnen. Na reacties van concurrenten en vragen van het FD blijkt de universiteit op de beslissing te zijn teruggekomen.

Lees verder...

Automatiseerders wacht stortvloed aan claims om schade door hackers (FD - 15 juni 2020)
Bedrijven die zijn getroffen door gijzelsoftware kunnen in veel gevallen hun IT-leverancier laten opdraaien voor de kosten. Wanneer geleverde basisbeveiliging aantoonbaar tekortschoot, dan moet de leverancier alle opgelopen schade, inclusief misgelopen omzet en kosten voor herstel, grotendeels vergoeden, oordeelde de rechter onlangs.

Lees verder...

Drie directieleden cyberbeveiliger Fox-IT geschorst (FD - 19 mei 2020, met Sandra Olsthoorn)
Het rommelt bij Fox-IT, het bekendste cybersecuritybedrijf van Nederland. Drie van de vijf directieleden zijn onlangs geschorst, bevestigt een woordvoerder, die niet kan zeggen wat de reden van de schorsingen is. 'Er loopt nog een intern onderzoek.'

Lees verder...

Vastgekluisterd aan IT-bedrijf Centric (FD - 27 april 2020, met Johan Leupen)
IT-bedrijf Centric lijdt onder de uitspattingen van eigenaar Gerard Sanderink. Maar de belangrijkste takken zijn verrassend coronaproof. Klanten kunnen ook niet zomaar weg.

Lees verder...

Geplande volgapp is radicale stap om coronavirus te bestrijden (FD - 8 april 2020, met Martijn Pols en Jan Fred van Wijnen)
Het Nederlandse kabinet zet met zijn voornemen voor een trackingapp om besmettingen te volgen een radicale stap in de bestrijding van het coronavirus. De plannen worden door experts zowel met gejuich als argwaan ontvangen. Bestaande privacyregels moeten er hoogstwaarschijnlijk voor op de schop en het is onduidelijk wanneer de app weer verdwijnt.

Lees verder...

Kaartenmaker AND: van Google en TomTom gaan we niet meer winnen (FD - 2 maart 2020)
Volgens Thierry Jaccoud heeft AND International Publishers alle mogelijkheden om weer winstgevend te worden. Hij pakt zijn laptop erbij en toont een onderzoeksrapport over de digitale-kaartensector. Die markt bedraagt $5,3 mrd en groeit hard.

Lees verder...

Mijn twee jaar zonder Google: 'Even voel ik mij bevrijd' (FD - 26 februari 2020)
FD-redacteur Stijn van Gils probeerde de afgelopen twee jaar om Google uit zijn leven te verbannen. Zonder succes. ‘Mijn slimme lamp vraagt steevast aan Google hoe laat het is.’

Lees verder...

Softwarehuis Visma blijft overnemen, ook al is er overlap (FD - 26 januari 2020)
De Noorse softwareontwikkelaar Visma blijft ook de komende jaren op overnamejacht in Nederland. Eerdere bedrijfsaankopen verder integreren is nergens voor nodig, stelt aankomend ceo Merete Hverven.

Lees verder...

Waarom het Citrix-lek alleen in Nederland groot nieuws was (FD - 26 januari 2020)
Het beveiligingslek in de thuiswerksoftware van Citrix was alleen in Nederland groot nieuws. Waar Nederlandse media spraken over 'Citrix-files' omdat ambtenaren die niet meer thuis konden werken de weg op gingen, werd in andere landen niet of nauwelijks over het lek geschreven.

Lees verder...

'Ecomodus' op server moet Amsterdam forse stroombesparing opleveren (FD - 20 januari 2020)
Het door gijzelsoftware getroffen geldwisselbedrijf Travelex, in Nederland bekend als GWK, heeft lange tijd een belangrijke veiligheidsupdate genegeerd. Dat vertellen veiligheidsexperts, waaronder de Nederlander Matthijs Koot van Secura.

Lees verder...

Door ransomware getroffen Travelex negeerde belangrijke update (FD - 8 januari 2020)
Het door gijzelsoftware getroffen geldwisselbedrijf Travelex, in Nederland bekend als GWK, heeft lange tijd een belangrijke veiligheidsupdate genegeerd. Dat vertellen veiligheidsexperts, waaronder de Nederlander Matthijs Koot van Secura.

Lees verder...

Terug

Copyright © 2016-2023.