Terug naar 'artikelen'...

Heimwee (2 november 2017)
Tik! Ik spring op. De commissie loopt statig naar binnen. Dit is de eerste promotie die ik zie sinds ik zelf promoveerde. De ceremonie zelf doet me weinig. De omgeving des te meer. Even is het oude leven terug. Even zie ik voorheen goede vrienden waarmee het contact onbedoeld toch verwaterd is.

Lees verder...

Eerstejaarsweekend (12 oktober 2017)
Als student heb ik nooit les van hem gehad. Maar toch, zijn imago is legendarisch. Gert Peek is een bodemkundedocent pur sang. Hij is aardig, heeft de Teacher of the Year-award op zak en ik hoor uitsluitend enthousiaste verhalen over de man die zowat vergroeid is met zijn grondboor.

Lees verder...

Pretstudie (14 september 2017)
Ik slik. Dit is niet een moment om geïrriteerd te reageren. Haar opmerking was oprecht en vast niet persoonlijk voor mij bedoeld. Volgens mij weet ze niet eens dat ik zelf Bos- en Natuurbeheer gestudeerd heb. Misschien heeft ze ook wel een punt. Misschien is Bos- en Natuurbeheer echt de pretstudie van de WUR.

Lees verder...

Spijt (31 augustus 2017)
Het moet een groot feest worden, speciaal voor mij. Sommigen vergelijken het met een bruiloft, een huwelijk met de wetenschap. Via via heb ik begrepen dat mijn oud-collega’s al een tijd druk bezig zijn om mijn promotie tot iets moois te maken. Dat is aardig van hen. Heel aardig.

Lees verder...

Modder (29 juni 2017)
‘Als je hier iets nodig hebt, dan is het er gewoon’, zegt ze, met frustratie terugdenkend aan haar eigen universiteit in Italië. ‘Al dat wachten. Die rijen.

Lees verder...

Rust (15 juni 2017)
Eigenlijk mag het niet, maar ik vind het heerlijk om met een biertje langs te Rijn te zitten. Liefst met een moment van volledige stilte, om vervolgens tot aan zonsondergang met vrienden over het leven te praten. Bij drukte rond de Rijn vind ik het eigenlijk al niet zo leuk meer, maar meestal valt dat mee.

Lees verder...

Afgewezen (1 juni 2017)
Beste editor, Ik wist het wel, het was een gokje. Eigenlijk is elk manuscript dat je naar een wetenschappelijk tijdschrift stuurt een gok. Eerst moet de editor het een goed onderzoek vinden en vervolgens moeten reviewers het daar mee eens zijn.

Lees verder...

Mineraalwater (11 mei 2017)
Elegant beweegt ze haar handen door haar haar. Ik observeer het schuim dat langzaam van haar schouders glijdt. Even staar ik haar aan, om vervolgens de badkamer in mij op te nemen.

Lees verder...

Steun aan rechts (20 april 2017)
Wat moet ik hier nu mee? Die ‘March for Science’ in Nederland. Deze manifestatie op 22 april strijdt, met steun van de WUR, tegen het anti-intellectuele gedachtegoed.

Lees verder...

Vrouwenonderonsje (6 april 2017)
Boosheid was er. Tenminste, dat is wat ik hoorde. Zelf was ik expliciet niet uitgenodigd. De 500 Women Scientist-bijeenkomst in Wageningen was namelijk bedoeld als exclusief vrouwenonderonsje. De initiatiefnemers vinden het belachelijk dat vrouwen nog steeds gediscrimineerd worden en daardoor minder vaak hoog op de wetenschappelijke ladder klimmen.

Lees verder... Reacties op Facebook...

Tjiftjaf (23 maart 2017)
Fris ochtendlicht straalt op mijn handen. Mijn gedachten zijn bij de introductie van mijn proefschrift, maar fysiek loop ik door een bos. Hé wacht, hoor ik dat goed? Ja, een tjiftjaf! Ik glunder. In gedachten ga ik terug naar vroeger.

Lees verder... Reacties op Facebook...

Steun aan rechts (8 maart 2017)
In heel mijn leven ben ik op de universiteit nog nooit een echt natuur-kritisch ecoloog tegengekomen. Waar ik ook kijk: iedereen is vóór extra biodiversiteit en meer natuurbescherming. Soms vraag ik mij wel eens af: is het niet raar dat juist wij onderzoeken hoe belangrijk biodiversiteit precies is?

Lees verder... Reacties op Facebook...

Geen respons (23 februari 2017)
M is maar een paar dagen in Nederland. In haar spaarzame tijd zitten we tegenover elkaar aan een kop soep in Orion. Ik vertel haar over mijn einde-PhD-stress, maar benadruk dat het verder uitstekend met me gaat.

Lees verder... Reacties op Facebook...

Eindgesprek (9 februari 2017)
Met gefronste wenkbrauwen staart ze voor zich uit. Ik glimlach naar haar. Ze glimlacht terug. Dat wil zeggen: ze kijkt me aan met een mengsel van paniek, concentratie en een dun glimlachsausje.

Lees verder... Reacties op Facebook...

Complot (26 januari 2017)
Ik zucht, trek mijn deken recht en sluit mijn ogen. Misschien had ik het beter niet kunnen doen. Misschien had ik beter niet kunnen schrijven dat mijn bazen bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) naïef en arrogant waren.

Lees verder... Reacties op Facebook...

Preventieve heimwee (12 januari 2017)
Mijn promotietraject is als een versleten huwelijk dat in stand blijft omwille van de kinderen. De eerste twee jaar waren prachtig, daarna begonnen de ergernissen. Ondertussen werden mijn gevoelens voor de journalistiek steeds heviger. Maar, een promotietraject verlaten, dat doe je niet.

Lees verder... Reacties op Facebook...

Meer columns op Resource Online

Copyright © 2016-2023.